Dak in Apeldoorn mag rommelig, als het duurzaam wordt

Wordt een straat lelijker van flinke containers bovenop de daken van flatgebouwen? En zo ja, is dat acceptabel als die kasten de wereld iets duurzamer maken? Wat de gemeente betreft weegt duurzaamheid zwaarder - tenminste in het geval van een renovatieproject in Apeldoorn-Zuid.

Door: Johannes Rutgers 14-07-19, 08:00

Duurzame energie opwekken; het maakt wel vaker discussie los. Denk aan windmolens en grootschalige zonneparken. Maar zo'n discussie is er dus ook - zij het klein, en binnen de muren van het stadhuis - als het gaat om de daken van zes flats. Die staan aan de 1e Wormenseweg en een paar straten daarachter (Tjonger, Hunze, Berkel en IJsselstraat). De gebouwen, met in totaal 192 appartementen, worden verduurzaamd. Een onderdeel daarvan is een innovatief systeem met zonnepanelen. Een van de bijzonderheden is dat de energie in batterijen wordt opgeslagen, zodat elk appartement altijd stroom heeft.

Tijd

Voor dat systeem is het nodig een flinke installatie te plaatsen. De apparatuur zit in containers, en die moeten op het dak. Aan de rand, in het zicht. Dat moet je eigenlijk niet willen, vindt de commissie ruimtelijke kwaliteit (crk). Die commissie toetst voor de gemeente bouwplannen op onder meer welstand. In dit geval voorzag de crk een ‘rommelig daklandschap’. De gemeente zou moeten vragen om een nieuwe opzet, voordat er een vergunning afgegeven zou worden, meende de crk. Maar die tijd is er niet, weet de gemeente. Om een landelijke subsidie niet mis te lopen moet het project voor de zomervakantie klaar zijn. Om de containers verder van de rand te plaatsen zou de dakconstructie moeten worden aangepast. En dat kost natuurlijk geld. Het andere alternatief, kleinere containers plaatsen, is niet mogelijk. Dus moet het maar ‘lelijk’.

Primeur

Het komt wel meer voor dat burgemeester en wethouders een advies van de crk naast zich neerleggen, maar niet heel vaak. In dit geval stellen b en w dat ze de inhoudelijke afweging van de commissie goed kunnen volgen. Maar de ‘economisch-maatschappelijke belangen’ en de subsidiedruk wegen zwaarder. ‘Het is van belang om aan te tonen dat deze innovatie werkt, omdat dit kan zorgen voor een versnelling van het realiseren van PV (zonnepanelen, red.) op hoogbouw en bij VvE’s.’ Bovendien past deze landelijke primeur ‘bij de beleidsdoelstellingen en de duurzame uitstraling die de gemeente Apeldoorn wil’. En het kan andere VvE’s stimuleren ook hiermee aan de slag te gaan, hoopt de gemeente.

Inmiddels is de installatie in volle gang. In de gebouwen wonen zowel particuliere eigenaren als mensen die huren bij Nederwoon. Dat bedrijf, dat alle bewoners in dit project vertegenwoordigt, kon de afgelopen dagen niet reageren.

Bron: de Stentor, Apeldoorn

Dak-mag-rommelig.jpg