Eigen stroom in appartementen

Apeldoorns Stadsblad - 5 juni 2019

Apeldoorn - AE Duurzaam leverde vorige week het eerste appartementsgebouw op met een installatie inclusief noodstroom en opslag die tevens het stroomnet stabiliseert, in plaats van (kostbare) piekbelasting veroorzaakt.

De appartementen voorzien in hun eigen stroomvoorziening en gebruiken de energie daar waar het opgewekt is. Appartement eigenaren, zoals VvE's en corporaties, hebben geen subsidie nodig voor de installatie en hoeven geen investering te doen. Hiermee verduurzaamt AE Duurzaam tegen de (groene) stroom en wil zij laten zien dat we anders moeten denken om daadwerkelijk te verduurzamen.

In Apeldoorn werden in totaal 192 appartementen, verdeeld over zes gebouwen, voorzien van een nieuw dak en zonnepanelen die in totaal 100.000 wp per pand opbrengen. Met de installatie ging het energielabel van de woningen twee niveaus omhoog. De energiekosten die men maandelijks bespaart worden over een periode van 20 jaar gebruikt om de investering af te betalen, zodat men geen extra kosten heeft.

De zonnepanelen worden optimaal gebruikt dankzij de toepassing van een offgrid omvormer. Bovendien heeft ieder appartement een eigen aansluiting op het net. Door de eigen opslag zijn zij daarom altijd voorzien van noodstroom. De zonnepanelen en de energievoorziening van de woningen worden gemonitord door AE Duurzaam en wordt inclusief een nieuwe dakbedekking en isolatie opgeleverd. De oplossing van AE Duurzaam is inclusief 20 jaar onderhoud zodat men ook bij wisselende eigenaren ervan zeker is dat de installatie behouden blijft. Zie www.ae-duurzaam.nl