Wooncomplex heeft niet zomaar een zonnedak
Helpende hand voor Vereniging van Eigenaren

De-stentor-deventer.jpg

Als alle appartementencomplexen in Deventer voorzien zouden zijn van zonnepanelen, dan was er een flinke slag geslagen voor een energie neutrale gemeente. In de praktijk blijkt verduurzamen echter lastig voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). De organisatie AE Duurzaam biedt vrijdag in Deventer de helpende hand met informatie, tips en een dak mét zonnepanelen speciaal voor appartementencomplexen. René ter Veer is de drijvende kracht achter AE Duurzaam.

 

Deventer – Waarom lukt het VvE’s zo weinig om tot verduurzaming van de complexen te komen? “Het is een opstelsom van kennis- en geldgebrek, besluiteloosheid, de markt die geld ruikt bij VvE’s vanwege het gebrek aan kennis en het feit dat alle leden het met elkaar eens moeten worden. Een zeer complex geheel dus.”

 

U zegt dat marktpartijen geld ruiken, maar is de bijeenkomst van vrijdag in de voormalige bibliotheek niet ook gewoon een poging uw dak met zonnepanelen te verkopen?

“Helemaal niet. Dat dak is een laatste stap. Waar het mij om gaat is dat we energieneutraler worden. Ik heb vier kinderen. Toen een van hen mij ooit vroeg wat ik heb gedaan voor het klimaat en hun toekomst, had ik eigenlijk geen antwoord. Vervolgens werd ik door koepelorganisatie Appartement en Eigenaar gevraagd of ik kon helpen met de verduurzaming van appartementen. Juist omdat het tot op heden niemand was gelukt, leek het me leuk.”

Als het zonnedak de laatste stap is, wat zit daar dan voor?

“Vrijdag bespreek ik tien simpele maatregelen die een besparing opleveren van de helft van de gasrekening en 20 procent van de stroomrekening. Ze kosten relatief weinig geld en je kunt ze meteen uitvoeren. Denk aan led-lampen, dubbele beglazing, radiatorfolie of waterzijdig inregelen.”

Waterzijdig inregelen?

“Dat is een vrij onbekende, maar effectieve maatregel, waardoor radiatoren gelijkmatig en op de juiste manier verwarmen. Het is een kwestie van radiatorknop vervangen”.

Oké, maar stel nu dat een VvE toch maximaal duurzaam wil zijn, hoe werkt het dan?

“AE Duurzaam is opgericht om het VvE’s mogelijk te maken over te stappen op zonne-energie, zonder dat zij hoeven te investeren. En zonder dat de maandlasten omhoog gaan. We bieden een totaalpakket aan van panelen, nieuwe dakbedekking, omvormers en een eigen meter. Anders dan gewoon leveren onze zonnepanelen geen stroom aan het net, maar wordt deze verdeeld onder de leden van de VvE en blijft dus binnen het gebouw waar de stroom is opgewekt. Alleen in geval van overcapaciteit leveren we aan het net.”

Hoeveel complexen in Nederland heeft AE Duurzaam al voorzien van dit zonnedak?

“We zijn nu bezig met de eerste acht en de daaropvolgende twintig staan te wachten. Zo’n tweehonderd VvE’s hebben serieuze interesse getoond en nog eens zevenhonderd hebben informatie opgevraagd. In dit eerste jaar denken we ongeveer zestig daken te kunnen aanpakken. Dat hopen we volgend jaar uit te bouwen naar zo’n driehonderd, maar dat is nog maar een fractie van de 120.000 VvE’s die er in Nederland zijn. AE Duurzaam hoeft niet alles te doen. Sterker nog, dat kunnen we niet eens.”

Als VvE-leden de investering in het zonnedak over twintig jaar terugbetalen aan AE Duurzaam, waar haalt u dan het geld vandaan  om de zonnedaken aan te leggen?

“Om volgend jaar driehonderd van deze daken te realiseren, hebben we zo’n 130 miljoen euro nodig. De eerste zestig van dit jaar kunnen we financieren met hulp van een buitenlandse investeerder. Uiteindelijk kunnen we volgend jaar verder omdat we geld mogen lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten.”

Voor wie is de bijeenkomst vrijdag in Deventer?

“In principe voor iedereen, maar vooral voor VvE-besturen en -beheerders. We hebben inmiddels zo’n tachtig aanmeldingen. Elders kwamen er gemiddeld zo’n 100 tot 150 belangstellenden op af, dus we hebben nog plaats. Aanmelden kan via ae-duurzaam.nl/deventer”.

Landelijke campagne

De informatiebijeenkomst voor VvE’s in Deventer is onderdeel van een landelijke campagne waarvoor vorige maand de aftrap is gegeven in Zwolle. De campagne is opgezet door de organisatie AE Duurzaam, die samenwerkt met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De laatste twee instanties helpen met financiering en subsidies.

 Bron: de Stentor Deventer