Zonnepanelen voor een VvE

Hoe werken onze zonnepanelen?

Duurzaam stroom opwekken kan op verschillende manieren. De bekendste is stroomopwekking via zonnepanelen. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal (meestal silicum) dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.

Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: dezelfde soort stroom als uit uw stopcontact komt. Dan stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, klaar om gebruikt te worden.

Zonnepanelen-varken.jpg

Plaatsing van zonnepanelen

De plaatsing van zonnepanelen vindt plaats in twee fasen; de voorbereiding en de installatie.

Voorbereiding

De installatie van de zonnepanelen wordt gedaan door ervaren installateurs. Mensen die precies weten op welke plek uw zonnepanelen het meest zullen opleveren. Daarnaast is de plaatsing van de omvormer erg belangrijk. Deze omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie ook daadwerkelijk gebruikt kan worden in uw appartementencomplex.

Installatie

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke klus. We werken daarom met meerdere monteurs, die stuk voor stuk veel ervaring hebben met het plaatsen van zonnepanelen. De monteurs maken eerst een frame op het dak waarop de zonnepanelen worden vastgezet. Ook plaatst de monteur de omvormer en zorgt de elektricien dat de bekabeling naar de meterkast netjes in orde komt. Pas dan kunnen de zonnepanelen aan het werk.

Onderhoud

Zonnepanelen zijn ontzettend onderhoudsvriendelijk. Maar om zeker te weten dat ze optimaal blijven functioneren, controleren wij regelmatig alle panelen en de dakbedekking. Via een slim automatiseringssysteem kunnen wij van een afstand precies zien wanneer onderhoud nodig is. Zo hoeven wij geen onnodige kilometers te maken. Ook beter voor het milieu!

Hoe wordt de stroom opbrengst eigenlijk tussen de bewoners verdeeld?

De opbrengst van de zonnepanelen wordt volledig gelijk verdeeld over de woningen binnen het appartementen complex. Elke bewoner heeft een bepaalde hoeveelheid opgewekte stroom ter beschikking. Wanneer deze op is springt u automatisch over op het stroomnetwerk van de netwerkbeheerder. Op die manier houdt u de verdeling van de stroom zo eerlijk mogelijk.

De stroomopbrengst bijhouden

Het is natuurlijk heel erg leuk om op een zonnige dag te zien wat de zonnepanelen precies opbrengen. Dankzij de omvormer weet u precies hoeveel stroom er opgewekt is en hoeveel geld u per dag, maand of jaar heeft bespaard. Om alles helemaal in detail te kunnen volgen, kunt u bij sommige systemen kiezen voor optimizers.

Daarmee kunt u zelf bijhouden hoeveel elk individueel paneel aan stroom opwekt. Vaak zijn er voor de omvormer ook speciale apps beschikbaar, waarmee u op uw telefoon of tablet de actuele opbrengst ziet. Energie besparen kan zo een echte uitdaging worden.

Wat leveren onze zonnepanelen op?

De zon gaat nog steeds voor niks op. Daarom bespaart u met de plaatsing van uw zonnepanelen direct flink op uw energierekening. Daarnaast gaat na de plaatsing van de zonnepanelen ook de woningwaarde met een behoorlijk bedrag omhoog: zo stijgt een gemiddelde woning met €7.500 in waarde. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door de verbetering van het energielabel.

Vooruitlopend op wet- en regelgeving

Naast een besparing op uw energierekening en een stijging van de woningwaarde bieden zonnepanelen ook voordelen als het gaat om wet- en regelgeving rondom verduurzaming.

De wet- en regelgeving van de toekomst zal namelijk steeds meer gericht zijn op verplichte verduurzaming van woningen. Door het plaatsen van zonnepanelen, bent u deze wet- en regelgeving net een stapje voor.